Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.04.2011 10:24 - Екоцентралите до 5 мегавата ще плащат половин такса за свързване към мрежата
Автор: alshen Категория: Технологии   
Прочетен: 1008 Коментари: 0 Гласове:
0



imageСобствениците на електроцентрали на възобновяеми източници (ВЕИ) с мощност до 5 мегавата ще плащат половината от авансовата такса за присъединяване към преносната или разпределителните електрически мрежи. Това гласуваха преди минути депутатите при разглеждането на второ четене в пленарна зала на закона за ВЕИ.

 

По-рано в икономическата комисия по предложение на ГЕРБ беше изменен текст от законопроекта за зелената енергия, според който инвеститорите в малки съоръжения трябваше да внасят 50 000 лв. на мегават планирана мощност, а с утвърдените днес промени сумата е намалена наполовина. За по-мощните централи остава пълният депозит, който според управляващите трябва да ограничи спекулативните проекти в екоенергетиката. Сумата ще се приспада от общите разходи за присъединяване.

От ДПС поискаха депозитът да отпадне изцяло. "Получава се кредитиране на електроразпределителните предприятия за около 2 години преди да се подпише окончателният договор", обясни депутатът Ариф Агуш.

Според Иван Иванов от "Синята коалиция" тези разпоредби дават "абсолютно неправомерно ползи на НЕК и трите ЕРП-та – ЧЕЗ, Е.ОН и ЕВН", защото на собственика на екоцентралата не са дава възможност сам да изгради връзката до точката на присъединяване с електропровода. Освен това не можело сумата да е една и съща за всички проекти. "Има значение дали обектът е на 500 метра или на 20 километра от мрежата", отбеляза Иванов. В закона е предвидено, ако инвеститорът не изпълни задължението си в срок да построи централата, депозитът да остава в полза на оператора на мрежата. Не е ясно обаче какво става, ако присъединяването се забави по вина на електроразпределителните компании или НЕК.

От ГЕРБ отхвърлиха идеите на опозицията. По думите на депутата от управляващата партия Никола Белишки няма изрична забрана производителите на екоенергия сами да изградят връзката към точката за присъединяване, а цената за свързването се образува на базата на взаимно признати разходи.

Източник : ВЕИ КАТАЛОГ




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: alshen
Категория: Технологии
Прочетен: 20674
Постинги: 6
Коментари: 5
Гласове: 5
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930